preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

       RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA

 

 
 
 
 
 
Priloženi dokumenti:
PN MS RAZREDI NOVO.pdf

 
Vijesti

Naša škola kao partner u dvogodišnjem međunarodnom projektu!

 

Po prvi puta OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac partner je u međunarodnom KA2 projektu pod nazivom „Play Children Play“. Ideja samog projekta „niknula“ je u listopadu prošle godine po odlasku učitelja Antuna Javora na kontaktni seminar u Finsku. Ondje je prihvaćena ideja o upotrebi tradicijskih igara u nastavi kao dobra „podloga“ za izradu kvalitetnog projekta u kojemu sudjeluju učitelji i učenici iz Finske, Španjolske, Belgije i Hrvatske. Projekt koji je prijavljen u ožujku odobren je od Finske Nacionalne Agencije i s provedbom kreće 15. listopada 2019. Odobrena sredstva će se namjenski trošiti u svrhu razmjene učitelja i učenika u navedene zemlje te pri dolasku kolega i učenika iz navedenih zemalja u našu školu. Osnovna škola „Kurikankulman koulu“ iz Finske koordinator je projekta na kojemu leži najveći dio posla i odgovornosti pri provedbi projekta iako veliki dio odgovornosti i posla leži i na partnerima.


 

Korištenje igara u nastavi je uvijek dobra ideja jer kroz njih učenici uče o sebi, drugima, ali i okruženju u kojemu odrastaju. Igre su univerzalno poznate svoj djeci,  instinktivne i važne u odrastanju i formiranju ličnosti svakog djeteta. One su također prirodan i najučinkoviji način usvajanja i učenja različitih sadržaja. U vremenu kada su virtualne igre daleko više korištene i „zanimljivije“, tradicijske i društvene igre padaju u zaborav. Na ovaj način dio tradicije, običaja i vjerovanja nepovratno odlaze u zaborav, a svatko bi od nas trebao znati makar dio svoje prošlosti, odakle dolazi i što ima za ponuditi ostatku svijeta. Prekomjerna upotreba ICT tehnologija (igara, društvenih mreža itd.) dovodi u stanje u kojemu imamo sve više djece s problemima s emocionalnim, društvenim i socijalnim vještinama, a kao radnici odgojno-obrazovne ustanove sve se češće susrećemo s njima. Kroz igre u kojima učenici moraju surađivati kako bi zajednički riješili problem određene igre i u kojima nema podjela na one bolje i lošije, svako dijete može postići uspjeh i osjećati se vrijednim. Važno je njegovati dječju maštu i kreativnost kroz igre jer na taj način potičemo kreativno rješavanje problema s kojima će se susretati cijelo svoje školovanje, ali i kroz život. Jedan od ciljeva je kroz igre poticati uključenost svih učenika u rješavanje problema kroz suradnju i kreativnost, a drugi je poticati suradnju s ostalim članovima obitelji i lokalnom zajednicom. Učenici će od svojih roditelja, djedova i baka prikupiti podatke o igrama koje su oni igrali te ih isprobavati u školi, ali i pokazati učenicima zemalja partnera putem snimki i pisanih uputa. Ovim putem učenici će usvajati ljubav prema vlastitoj tradiciji, aktivno sudjelovati u promociji svoje kulture, ali i u očuvanju nematerijalne kulturne baštine kao identiteta zemlje u kojoj žive. Igre koje naši učenici prikupe i zapišu, prevest će se na engleski jezik i poslati učenicima u Finsku, Španjolsku i Belgiju. Tijekom trajanja projekta hrvatske igre će se isprobavati u zemljama koje su uključene u projekt, ali će i naši učenici isprobavati njihove igre te na taj način upoznavati druge kulture.

Plan razmjena učitelja i učenika

Prvi sastanak učitelja planiran je krajem listopada 2019. u Finskoj gdje će sudionici dogovarati konačan raspored aktivnosti ključan za cijeli Projekt te sve aktivnosti koje će se provoditi. Učitelji će posjetiti njihovu školu te kroz razne radionice i predavanja upoznati finski obrazovni sustav, metode rada, kulturu te njihove tradicijske igre. Naši učitelji Jasna Vidmar, Emica Pišonić i Antun Javor sudjelovat će u navedenim aktivnostima te biti predstavnici naše škole  u Finskoj.

Drugi sastanak planiran je početkom svibnja 2020. u Oriovcu gdje će učitelji navedenih zemalja i učenici iz Španjolske sudjelovati kroz tjedan dana u radu škole. Naši će učenici predstavljati hrvatske tradicijske igre, a učitelji i učenici hrvatsku kulturu, običaje, tradiciju i školski sustav kroz radionice i predavanja. Također će se procjenjivati finske tradicijske igre koje će učenici isprobavati nakon susreta učitelja u Finskoj.

Treći sastanak planiran je u listopadu 2020. u Španjolskoj u čijoj će razmjeni sudjelovati i nekoliko učenika naše škole. Aktivnosti koje će se provoditi će biti slične onima pri sastanku u Hrvatskoj.

Završni sastanak i službeno zatvaranje projektnih aktivnosti planirano je u travnju 2021. u Belgiji. Na završnom sastanku provest će se evaluacija svih provedenih aktivnosti te će svi sudionici biti upućeni u pisanje završnog izviješća vezanog za Projekt.

Tijekom trajanja cijelog projekta učenici će razmjenjivati igre te komunicirati s učenicima iz drugih zemalja i na taj način stvarati suradnju, razvijati jezične i komunikacijske sposobnosti, učiti o drugim zemljama i kulturama, ali i promovirati i čuvati svoju.

Ovakvi projekti jedinstvena su prilika i za učenike i za nastavnike jer na taj način šire svoja iskustva, znanja i vidike. Ulaganje u znanje i iskustvo ulaganje je u budućnost, a to je ono što je učiteljima ove škole na prvome mjestu.

                                                                                                                              Antun Javor, učitelj



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivan Pehar   datum: 11. 9. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

 

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
Edukacija

Zabava

Ostali linkovi





preskoči na navigaciju