2019-10-27 10:30:45

TERENSKA NASTAVA – VUKOVAR –

Učitelji Osnovne škole „ Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac, te učenici osmih razreda iz MŠ Oriovac i PŠ Slavonski Kobaš  bili su na terenskoj nastavi  u Vukovaru 21. listopada 2019.

Terenska nastava u Vukovaru ima svrhu upoznavanja grada, njegove kulturne baštine, činjenica vezanih uz Domovinski rat, širenje tolerancije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Na terensku nastavu je išlo iz 8. A – 14 učenika, 8. B – 15 učenika, i 8. Slavonski Kobaš – 13 učenika (ukupno: 42 učenika), 3 voditelja- razrednika. Na putovanje smo išli  organiziranim prijevozom prijevoznika Slavonija bus.

Posjetili smo  memorijalne lokalitete, najprije  smo obišli vojarnu - Memorijalni centar domovinskog rata Vukovar, to je bivša vojarna 204. vukovarske brigade, zatim vukovarsko groblje- Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 91. , Ovčaru- Spomen dom i mjesto masovne grobnice i Spomen- dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, spomenik Blagi Zadri. Kod svakog lokaliteta dočekao nas je voditelj i održao kratko izlaganje o lokalitetu, te odgovarao na eventualno postavljena pitanja. Stali smo i u blizini tornja, no nismo mu mogli prići jer je u obnovi i izgradnji.

Nakon ručka sudjelovali smo u „Školi mira“- predavanju o izgradnji mira, te kvizu znanja u kojem su predstavnici bili Teo Blažević i Josip Čorak. Osvojili su 2. mjesto.

Posjet Gradskom muzeju koji je preseljen u dvorac Eltz i Muzeju Vučedolske kulture uslijedio je nakon ručka, „Škole mira“ i kviza, iza 16 sati.

Zaključili smo da su učenici bili dobri, pristojni i dostojanstveni, ali je ova terenska nastava prilično teška jer smo ostvarili plan koji je ispunjen u svaku minutu.

Vratili smo se kućama iza 20 sati.

Izvješće sastavila:

Ivana Dujić

 


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac