2019-11-11 00:31:31

MRTVA PRIRODA

Mrtva priroda je likovni motiv u kojem se nalaze različiti predmeti, bilje i mrtve životinje. Likovni umjetnik sastavlja mrtvu prirodu od onog što  mu omogućuje da razvija svoju likovnost.

 

 

 

Povijest mrtve prirode slična je povijesti pejsaža, interijera i animalizma.

 U starom vijeku javila se na freskama  i mozaicima Pompeja i  Herkulanuma.U srednjem vijeku  i renesansi javljala se većinom u sklopu kompozicije.

Barok je začetnik slobodne mrtve prirode.

U modernom slikarstvu mrtva priroda je omiljeni motiv.

Na likovnoj kulturi često koristimo ovaj motiv tako da realiziramo različite elemente likovnog jezika. Tako su trećaši imali kontrast boja prema boji i kontrast  površina što smo ostvarili prethodnim postupcima kolažiranja, bušenja,ritmiziranja papira a potom biranjem plodova jeseni  i slikanjem temperama,

Posebno uspješni su bili  V.H.,L.P., G.M,E.J.B. Njihovi lijepi vedri radovi krase jesen u učionci trećeg k  ,kao i drugih trećaša.

Šesti k se iskazao sa slikanjem mrtve prirode sa čajnicima i svijećama. Zadatak je bio slikati lokalnim bojama (bez primjesa svjetla i sjene) a svijeće kao svjetlo u  tami tonski gradacijom i/ili modelacijom.Pohvala za disciplinu i urednost , pažnju na satu su i ocjene učenika.

Osmi k je imao posebno kreativan zadatak - od slučjanog gravitacijskog crteža tušem ,

poput V.Richtera- umjetnika koji je prvi koristio ovu metodu kod nas- stvoriti novu stvarnost-

Nisu nastala dva slična rada! Također su se  pojednici inspirirali mrtvom prirodom ,no postoji i živa- pčela, cvijet, portret djevojke... Izuzetno maštovita kompozicija I.Andrića -grad iz ruke....

Svi ovi radovi ukazuju da, uz dobre poticaje, ova djeca Stvaraju.

Apeliram na sve  roditelje da potiču redovitost i odgovornost u izvršavanju obaveza i njegovanju odnosa prema radu, nošenju pribora kako bi se moglo raditi smireno i predano. Likovna kultura je rijetka oaza praktičnog rada u školi.

Što će se desit sa rukama ako ih ne koristimo?

 

Učiteljica LK            


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac