2020-03-16 14:02:59

Obilježavanje Dana broja pi

Svjetski dan broja pi obilježava se 14. ožujka. Broj π (pi) predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Simbol za pi je u upotrebi preko 250 godina i prvi ga spominje britanski matematičar William Jones zbog toga što je grčko slovo π (pi) prvo slovo riječi periferija, odnosno opseg.

Prvu veliku proslavu dana broja pi organizirao je fizičar Larry Shaw 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu. Proslava se sastojala od hodanja u krug i čašćenja voćnim pitama. Poslije su se jele i pizze, a jedino što je bitno prilikom odabira jela je da je porcija okruglog oblika.
U našoj školi Dan broja pi obilježen je u tjednu od 9. do 13. ožujka kroz razne aktivnosti.  U učionicama i u holu škole izloženi su prigodni plakati sa zanimljivostima o ovom broju. Na dodatnoj nastavi iz matematike učenici su slušali skladbu broja pi čiji je autor Michael Blake. Skladba je nastala pretvaranjem decimala broja pi u note. Dan broja pi obilježen je i jedenjem proizvoda okruglog oblika i čitanjem zanimljivosti o broju pi. U petak, 13. ožujka, provedeno je i natjecanje u recitiranju decimala broja pi, a najviše decimala zapamtila je učenica 7. a razreda i time postavila novi rekord škole sa zapamćenom 121 decimalom.

Učiteljice matematike:
Marija Rendić Jarić
Marija Šarić
Marija Tomljenović Mličević


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac