2020-10-19 15:10:51

Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10.listopada (eTwinning projekt My, Myself & I)

Po prvi puta u našoj školi, ove je godine obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje smatra se bogatstvom današnjice i zato je iznimno važno što ranije djecu poučavati o istom. Rane intervencije na ovom području mogu spriječiti ozbiljne poteškoće u budućnosti. Ove se godine posebno naglašava važnost mentalnog zdravlja, jer je epidemija s kojom danas živimo, dodatni izazov za mentalno zdravlje.

Aktivnosti su u našoj školi bile namijenjen učenicima 3. razreda u matičnoj i u dvije područne škole. Učenici su pod vodstvom psihologinje naučili što je mentalno zdravlje i zašto je važno, a potom su izrađivali svoj štit mentalnog zdravlja, koji je potom postao dio razrednog štita. On sadrži mnoge aktivnosti koje rado činimo, a koje mogu ojačati naše mentalno zdravlje. Uz to, učenici su na odjeći nosili zelene vrpce koje su simbol Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Ovo je ujedno bila i prva aktivnost međunarodnog eTwinning projekta „Me, Myself & I“ u kojem ove godine sudjelujemo. Prva aktivnost odnosi se na pogled u sebe i osvještavanje jakih strana učenika, pa se tako na štitu nalaze i osobine učenika po kojima su jedinstveni kao i uspjesi na koje su ponosni. Štitovi su znak naše snage da sačuvamo mentalno zdravlje i bit će uz nas do kraja projekta.

Uz to, također u sklopu eTwinning projekta, učenici su protekli tjedan sa učiteljicom informatike T. Hajnal odradili uvodne aktivnosti projekta; ispunjavali su upitnik o tome kako se osjećaju u školi te na padletu predstavili sebe ostalim sudionicima u projektu.

I u narednim mjesecima nastavljamo sa sličnim aktivnostima u školi, a roditelje pozivamo da s djecom razgovaraju o važnosti mentalnog zdravlja. U ovim izazovnim vremenima, svi zajedno, budimo nježniji prema sebi i ne zaboravimo - UGODNE EMOCIJE TREBA STVORITI, ONE NE DOLAZE SAME!

Ana Zdjelarević, mag.psych.

 

 

 


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac