2021-02-19 10:31:23

Najava provedbe TeenCAP programa

TeenCAP predstavlja program prevencije zlostavljanja koji je namijenjen tinejdžerima. Riječ je o jednom od najboljih preventivnih programa u svijetu koji je razvio Međunarodni centar za prevenciju nasilja (International Center for Assault Prevention – ICAP) iz SAD, a u Hrvatsku ga je uvela Udruga roditelja „Korak po korak“. TeenCAP pruža tinejdžerima konkretne informacije i strategije za ponašanje u opasnim situacijama.

Provedba TeenCAP programa u našoj školi ove godine obuhvatit će sve učenike osmih razreda, a odvijat će se u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica (24.2.2021.) – dana borbe protiv međuvršnjačkog nasilja. Program provode posebno osposobljeni TeenCAP pomagači, a u ovoj školskoj godini su to pedagoginja i psihologinja.

Kako se zbog epidemiološkim mjera ne preporučuje održavati roditeljske sastanke, roditelji su putem razrednika obaviješteni o provedbi programa, a više informacija moguće je pronaći i na web stranici udruge „Korak po korak“ - https://www.udrugaroditeljakpk.hr/cap-program-prevencije-zlostavljanja-djece-sp-907134761/teen-cap

Važno je spomenuti kako TeenCAP program obuhvaća i prevenciju seksualnog nasilja o kojem se u ovoj godini puno govori od strane medija. Koliko je važno govoriti o seksualnom nasilju i raditi na prevenciji istoga, moglo se vidjeti u komentarima na društvenim mrežama koje posjećuju naša djeca, a koji prikazuju alarmantno razinu odobravanja seksualnog nasilja.

Ana Zdjelarević, mag.psych.

 


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac