2021-02-21 22:57:08

Umjetnost u zajednici

Umjetnost je uvijek bila dio društvene zajednice, promovirala je solidarnost, podizala svijest i poticala na zajedništvo.   Vrijeme je ,više nego ikad,  pogodno i nužno  za rad s učenicima  u pravcu podizanja svijesti  o potrebitima,  pripadnosti kolektivu  i  osobnoj odgovornosti i  solidarnosti . Solidarnost je ljudsko zajedništvo, spremnost da se pomogne i iskaže podrška onima koji je trebaju.

Krajem prošle godine, pored svih kaotičnih dešavanja, zatekli su  nas  i razorni potresi  u Banovini. Vjerujem da smo svi bili u mislima kako pomoći, da smo to činili i mislili kako još i kako dalje. Onda je sam dobila inicijativu koju sam rado prihvatila.

Organizacija  bash ART poslala je inicijativu  učiteljima LK diljem Hrvatske  da početkom drugog razdoblja  s učenicma organiziraju  izradu   likovnih djela koja bi uključili u zajednicu.Plakati i radovi tematski  su povezni na kaotična dešavanja  2020. i sve potrese

Cilj je uključiti  likovnost  u zajednicu i dati svim učenicima priliku   da izraze svoje osjećaje  i podršku nastalim situacijma ( sloboda govora).

Idjea je da se što više škola uključi i da izložba postane virtualna  na razini Hrvatske.

Radila sam sa svim učenicima višh razreda i 4k u kojem predajem.Priključila se i učiteljica RN Julijana Kolundžić kroz izradu radova sa 3k, te učiteljica Nataša Đuričić  sa 3a razredom  kroz izradu srca.

            Osmislila sam motivaciju za rad s učenicma od 5-8 razreda kroz likovne radove, a učenici nižih razreda mogli su  uključili su  se u izradu zajedničke instalacije svih učenika -

Srce za Banovinu izradom toplih srca od ostataka tkanine. Mogli su primjeniti vještinu šivanja ili veza ili i uz druženje s bakom ili mamom savladati osnove . Neki  jako savjesno prihvatili , rezulatat je pano pun topline. Pojedini učenici viših razreda izradili su i nekoliko srca.

Peti razredi su oslikavali  slike /motive  uljnim  pastelama i vodenim bojama inspiriranim slikama razorenog područja.

Učenici šestog razreda prikazali su u odnosu pozitiv-negativ kaotičnu 2020. uz glavna obilježja: covid,online skole, izolacija, potresi, požari u Australji, brojene smrti poznatih osoba.

Sedmom razredu sam dala motive gradova stradalih u potresu - fotografije koje su kidanjem i docrtavanjem nadograđivali crtanjem tušem  u pravcu konstrukcije- izgradnje i dekonstrukcije uzrokovane potresom, tako da su nastale brojne razglednice Petrinje. Učenici osmih razreda također su birali motiv iz pogođenog područja i neutralnim  degradiranim  vodenim bojama slikali.

Velik dio radova možete pogledati   na prozorima Hrvatskog doma u  Oriovcu ,  u predvorju ljekarne  Oriovcu, na prozorima frizreskog salona " Kaća " u Slavonskom Kobašu , kao i  na prozorima škole. Osobno sam  jako zadovoljna radom svojh učenika.

Doprinos izložbi su dale i naše vjeroučiteljice koje su sa svojim razredima izradile izložena srceta.

            Tko želi može sudjelovati dobrovoljnim novčanim prilogom koji ćemo poslati potrebitima.  Pomozimo jer ćemo i mi nekad trebati pomoć, no,  ne samo za to. Pomozimo jer ta djeca i ljudi trebaju pomoć sada.

 

 

                                               Učiteljica LK

                                               Alena Martinović MIleusnić


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac