2021-07-07 10:02:17

Hunters and the fox - „PCP“ Erasmus+

Kako je ova školska godina bila puna izazova (česta izmjena online nastave i nastave u živo, učenika i učitelja u samoizolaciji i izolaciji te brojnih prilagodbi vezanih uz preporuke i epidemiološke uvjete), aktivnosti u međunarodnom projektu Play Children Play smo morali prilagoditi i osmisliti na način da zadovolje sve potrebne kriterije, ali opet da prate glavnu ideju projekta.

Obzirom da je prošlu aktivnost osmislio i poslao naš partner iz Finske (vježbe razgibavanja koje smo koristili u mikropauzama u nastavi), sljedeću aktivnost su osmislili učitelji naše škole te slali upute svim školama partnerima u projektu.

Tako smo našim kolegama i njihovim učenicima poslali upute za društvenu igru koju su igrali i naši djedovi i bake – Lisica i lovac. To je društvena igra između dva igrača koji „upravljaju“ svojim pijunima (tradicionalno se igrala sa zrnima kukuruza i graha ili drugim), a cilj igre je „lisicu“ dovesti u poziciju iz koje se više ne može kretati poljem.

Obzirom da u razredu ima više učenika te bi bilo zanimljivije u igru uključiti više igrača, a imajući na umu epidemiološke uvjete i različite situacije od zemlje do zemlje, osmislili smo i „live“ verziju igre u kojoj umjesto pijuna, igraju učenici. Dakle, igra se ne igra na ploči/papiru nego se može nacrtati polje za igru kredom na igralištu, dvoje učenika igra, a pijuni su ostali učenici koji se po polju kreću prema uputama dvoje glavnih igrača. Kolege iz Španjolske su čak na satima Domaćinstva sašili odjela za lovce i lisicu te su na otvorenom prostoru igrali igru. Učitelji su nam prenijeli pozitivne reakcije učenika, a igru i sami možete vidjeti na slikama i snimci koji su u prilogu.

 

Poveznica za snimku „live“ igre učenika iz Španjolske:

https://www.youtube.com/watch?v=RRZOvj10l7c

 

                                                                                          Antun Javor

 


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac