2021-10-28 09:04:50

Stvaralačke čitaonice

Svi znamo koliko je važno čitanje – u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige nepotrebno je ponavljati sve dobrobiti koje čitanje donosi. Kad se tome doda da u našoj školi ima puno pametne, vrijedne i kreativne djece, onda je jasno da  to treba iskoristiti na najbolji mogući način. Zato smo se  učiteljica Likovne kulture Alena Martinović Mileusnić i ja dogovorile organizirati slobodnu aktivnost pod nazivom Stvaralačke čitaonice.

Zamisao je bila da učenicima koji se prijave u skupinu, čitamo odabrane priče i tekstove, a da oni nakon toga stvaraju svoja umjetnička djela potaknuti slušanjem priča. Nismo htjele pretjerano gnjaviti obvezama: sastanci skupine održavaju se u školskoj knjižnici svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 15 do 17 sati.

      Pomalo smo i same bile iznenađene odazivom jer nam je na prvi sastanak došlo preko 20 učenika različitih uzrasta: od prvog do sedmog razreda. Lako smo se dogovorili: tijekom školske godine imat ćemo nekoliko stvaralačkih cjelina u kojima ćemo njegovati lijepu riječ, čitanje, slikanje, crtanje, oblikovanje....

     Prva tema bila je Jesen. Pročitali smo Ježevu kuću Branka Ćopića, priču o jeseni Ante Gardaša, nekoliko pjesama o jeseni. Razgovarali smo o sadržaju, iznosili svoje dojmove i stvorili i oslikali svoje Priče iz Hrastova gaja.  Kao što vidite, osim priča, naši učenici su vrlo kreativni u oblikovanju ježeva od starih knjiga, izradi plakata i naslovnica.

      A ovo je samo početak! Nakon početničkog uhodavanja, u studenom počinjemo rad na novoj temi.

 

Oriovac, 27.listopada 2021.                                                Svjetlana Janđik,

                                                                                školska knjižničarka

 

    


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac