2021-10-28 12:56:41

Posjet učenika šestih razredu PP Papuk i izletištu Jankovac

Zbog svih uvjeta prošle školske godine u kojoj nismo mogli realizirati nsatavu u prirodi, naša ideja za ovu šk.godinu bila  je izletište Jankovac na Papuku. Dana 15. listopada 2021. godine učenici su šestih razreda ostvarili svoju izvanučioničku nastavu na Jankovac. 

Kada razmišljamo o Slavoniji uvijek mislimo kako je to ravnica, plodna i zelena, znamo da je u davna vremena to bilo dno Panonskog mora, no u jednom dijelu te ravnice u uzdižu se i planine – Papuk i Krndija. Iako nemaju više od 1.000,00 metara nadmorske visine, vrlo su uočljive u prostoru. Za Papuk se kaže da je najljepša planina Slavonije. Papuk je 1999 g. proglašen Parkom prirode zbog  iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno- povijesne baštine.

Dobili su informacije o biljnom i životinjskom svijetu (posebice endemskim vrstama) te geološkoj prošlosti PP Papuk i Jankovca. Prošetali smo se poučnom stazom. Staza počinje kod Planinarskog doma na Jankovcu. Staza je bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i ljepota uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Prolazi uz jezera, dolazi na izvor te se može prošetati do špilje u kojoj je smješten grob grofa Jankovića. Dalje put ide kroz šumu i dolazi na predivni slap Skakavac. Uslijedio je ručak, a zatim i vrijeme za igru.
Kućama smo se vratili u 16: 30.

Kao jedno od mjesta koje svakako vrijedi posjetiti je izletište Jankovac.
Planinarski dom jedan je od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Planinarski dom nalazi se u blizini mjesta tj u samom izletištu Jankovac.


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac