2022-01-24 08:44:22

Holokaust, Šoa, Kristalna noć

I ove godine  učenici Osnovne škole " Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac pripremali su  nizom aktivnost obilježiti sjećanje na djecu koja su stradala u holokaustu.  Dugogodišnja je to suradnja i doprinos  oriovačkih učenika rasvjetljavanju povijesnih događaja  u sklopu međunarodnog projekta" Šafran" .

Učenici osmih razreda realizirali su ishode iz nastavnog kurikula Povijesti i neke međupredmetne teme projektnim aktivnostima u četiri radionice. Sve radionice imale su imena koja zasigurno asociraju na strahotu i sramotu  civilizacije 20. stoljeća. U radionicama" Grijeh čovječanstva", " Logor smrti", "Pakao na zemlji" i " Zla sudbina Židova" učenici su jasno razvrstavali pozitivne i negativne riječ,

 crtali šafran koji su prethodno posadili na satu Biologije. Žutom bojom aktualizirali  su Davidovu zvijezdu i simbol koju su svi Židovi morali nositi na svojoj odjeći tijekom Drugog svjetskog rata. U oblaku riječi učenici su upisali ključne pojmove te vizualno istaknuli što sve ratovi mogu napraviti čovječanstvu. Kako su učenici pročitali i djelo za cjelovito čitanje Dnevnik Anne Frank na nastavi Hrvatskoga jezika, uspješno su predstavili svjedočanstvo jedne djevojčice izradom digitalnog dnevnika s citatima iz Annine strašne svakodnevice u kojoj je stalno prisutan strah od nacističkih progona.

 

Antonija Jagodar, prof

 

 

Plakati učenika  8. a, 8. b i 8. k

Digitalna knjiga

Prezentacija

 

 

 Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac