2022-06-06 11:04:46

Stručno usavršavanje u Beču

Učiteljica njemačkog jezika Slađana Kristek sudjelovala je 2. i 3. lipnja 2022. na stručnom usavršavanju u Beču. Riječ je o međunarodnom eTwinning seminaru pod nazivom School cooperation in the Danube region. 

Seminar je organizirala austrijska Agencija za obrazovanje i internacionalizaciju (OeAD) i austrijska Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

 

Sudjelovali su učitelji i ravnatelji zemalja dunavskog riječnog sliva: Austrije, Bugarske, Češke, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Moldavije, Srbije, Rumunjske i Mađarske, a iz Hrvatske sudjelovale su još dvije kolegice: Lana Matijaković iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića Đakovo  i Vedrana Franović iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Zagreba.

Dvodnevna je radionica započela predavanjima o Strategiji Europske Unije za dunavsku regiju kroz edukaciju i povezivanje. Sva predavanja  ciljano su upoznavala sudionike s načinima povezivanja zemalja dunavske regije kroz suradnju i partnerstvo. Sudionici su upoznati i s vrlo zanimljivim iskustvom Erasmus + projekta te su dobili smjernice kako se uspješno povezati s ostalim školama.

Središnji dio ovog seminara  činilo je stvaranje novih projekata za budućnost tako da su učitelji pokušali osmisliti temu za sljedeću godinu i kroz razgovor pronaći partnere za suradnju. Učitelji su morali registrirati projekt na eTwinning platformi i napraviti pripremne radnje (definirati ciljeve, vrijeme realizacije, način realizacije i slično). Naša se učiteljica udružila s kolegicama iz Bugarske, Slovačke i Srbije te planira provesti eTwinning  projekt sljedeće nastavne godine.

Ovaj seminar nije stvorio samo zanimljive i inspirativne projektne ideje među partnerima, već je omogućio sudionicima razmjenu iskustava  u realizaciji eTwinning i Erasmus + projekata kao i iskustava vezanih uz školstvo, odnose među učenicima te razvijanje novih profesionalnih  i privatnih prijateljstva.

Sudionici seminara imali su priliku upoznati znamenitosti Beča  te uživati u vožnji brodom lijepim plavim Dunavom. Veselimo se realizaciji dogovorenog projekta s našim novim eTwinning i Erasmus + partnerima na čvrstim temeljima kvalitetnog stručnog usavršavanja!

Ova aktivnost je financirana u okviru eTwining programskih aktivnosti koje su dio programa Erasmus +, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU

 

Autor: Slađana Kristek, učiteljica njemačkog jezika

 

 


Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac