preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

       RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA

 

 
 
 
 
 
Priloženi dokumenti:
PN MS RAZREDI NOVO.pdf

 
Vijesti

NOVI KOBAŠKI AKVARELISTI"

Aquarel ili vodene boje jedna je od najzahtjevnijih slikarskih  tehnika. Traži brze reakcije, suptilnost, estetsku osjetljivost, dobro poznavanje motiva, snalažljivost u   čarolijama koje se dese  u dodiru bijele hrapave površine papira, vode i boje. Boja treba biti prozirna, slojevita, nježna, vodenasta.Dozvoljava se i bjelina papira kao dio kompozicije.


Na nastavi likovne kulture istraživali smo mogućnosti ove tehnike u šestom i osmom razredu u Slavonskom Kobašu. Boja se može nanositi na  suhu i mokru podlogu, također podloga može biti i slana otopina, može biti i maskirana pastelom,  što moramo promislit prije  početka stvaranja. Možemo stvarati male eksplozije boje, nanositi je i  raspuhati slamčicom, kao  i uz pomoć gravitacije. Mramorne ili stjenovite uzorke možemo dobiti uz pomoć najlona ili folije. Sve ove načine isprobavali su šestaši i osmaši na nastavi u srijedu i istinski uživali.

Bavili smo se pejsažaom u paleti hladnih tonova boja , kao  i monokromatski.

            Kroz rad smo se prisjetili i najpoznatijeg Kobašanina, akademskog slikara, Zdravka Ćosića , umjetnika akvarela i ulja čiji lik i djelo zrači sredinom i sada; 80 godina po rođenju i 15 godina nakon smrti.

            Zdravko Ćosić, živio je slikarstvo kao potrebu za disanjem, a na darovanom talentu   predanim neiscrpnim radom se zahvaljivao Bogu od svoje četrnaeste do smrti.

Rodni Slavonski Kobaš njegova je os života bio i ostao zauvijek. S toliko ljubavi , strasti i  znanja o Slavoniji  i privrženosti zavičaju nije svjedočilo niti jedno pero, kist ili oko kao njegovo.Magična voda sve prožima i upravo ona u svim oblicima najčešći je njegov motiv .

Tehnikom akvarela suverno majstorski vlada  i uvijek  će nam bit  svojim stvaralaštvom svjetlokaz. U privatnim svjetovima  prirode i  stvaranja  puno je zadovoljstva koje su otkrili i naši učenici a rezultate njihovog rada pogledajte u nastavku.

Za ovaj prilog nazvat ćemo ih novim kobaškim akvarelistima sa vjerom  da će iz ovih radionica niknuti novi kobaški kistovi stvaraanja, otkrivanja privatnih svemira, za dušu-

Sa učenicima radila , motivirala ih i osvještivala, upućivala, hrabrila i smješila se srcem  i dušom učiteljica Likovne kulture

                                    Alena Martinović Mileusnić

Dora Nikičić, 6.r

Marta Matok, 8.r

Marko Krijan, 8.r

Ena Matok, 8.r

Ena Matok,  8.r

Mia Klarić, 8.r

Ivana Matok, 6.r

Klara Nikičić, 6.r

Brigita Jagodar, 6.r

Elizabeta Plemenčić, 6.rPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alena Martinović Mileusnić   datum: 16. 3. 2022.

TražilicaKalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

 

Korisni linkovi
Edukacija

Zabava

Ostali linkovi

preskoči na navigaciju