preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

Raspored zvona

1. 8:00 – 8:45
2. 8:50 – 9:35
3. 9:40 – 10:25
    veliki odmor
4. 10:40 – 11:25
5. 11:30 – 12:15
6. 12:20 – 13:05
7. 13:10 – 13:55
8. 14:00 – 14:45


 

 
 
 
 
 
 
 

> > >        RAZRED            FORUM            CHAT            FOTOGALERIJA        < < <


Razrednica: Đurđica Kuleš

DABAR

Drugu godinu za redom sudjelujemo na informatičkom natjecanju „Dabar“.Ove godine natječu se tri učenika našeg razreda: Irena, Mario i Stjepan.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te je upravo to  okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Na temu kulturne baštine bit će, kao i svake godine, osmišljen moto pod kojim će se održavati cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15.listopada do 15. studenog.

Učenici 3.a razreda posjetili su izložbu u školskoj knjižnici i u razgovoru s knjižničarkom saznali o lektirnim naslovima , a nakon toga pogledali su prezentaciju o glagoljici koja je sastavni dio hrvatske baštine.

OBRTNICI SLAVONSKOG BRODA POSJETILI NAŠU ŠKOLU

Dana 31. 10.2018. nekolicina obratnika grada Slavonskog Broda posjetila je našu školu i prezentirala neke stare i danas rijetko viđene obrte kao što su lončarstvo, kovanje metalnih predmeta,izrada obuće-postolar i izrada kožne galenterije.Učenici su se mogli i sami okušati u izradi nekih predmeta i rukovanju sa strojevima kojih danas gotovo i nema. Izvrsno se poklopilo vrijeme kada su obrtnici posjetili školu jer smo taj isti dan razgovarali o postolarskom šegtru Hlapiću i njegovom poslu postolara.

Bilo je veselo i zanimljivo. 

 

 

1. AKCIJA SAKUPLJANJA STAROG PAPIRA

U prvoj akciji sakupljanja starog papira u ovoj školskoj godini učenici 3. a razreda sakupili su 177,3 kg papira.

Učenici su u akciji naučili kako se  godišnje  u prosjeku utroši 50 kg papira po stanovniku Zemlje.  Tvornice papira uštede do 40% posto energije proizvodeći od recikliranog papira, a ne iz drveća  Stablu je potrebno 30 i više godina da izraste, a njegovom sječom moguće je dobiti svega nekoliko knjiga i bilježnica. Otpadni papir je vrijedan poput zlata jer se njegovim recikliranjem čuvaju šume, štedi energija, smanjuje onečišćenje vode i zraka te smanjuje velika količina otpada na odlagalištu.  Ako odvojeno prikupimo i recikliramo 1 tonu otpadnog papira, spasili smo 20 mladih stabala, uštedjeli oko 60.000 litara vode, potrošili upola manje energije i 15 puta manje onečistili otpadne vode!

Razred koji je sakupio najviše papira u školi posadit će mlado stablo u dvorištu škole.

                                                                                                            učiteljica Đurđica Kuleš

OBILJEŽAVANJE DANA KRAVATE U 3. a RAZREDU

ACADEMIA CRAVATICA                     

 

Od 2008. godine, kada je Hrvatski sabor proglasio Dan kravate u Republici Hrvatskoj, u stalnom je porastu broj osnovnih i srednjih škola, te predškolskih ustanova koje taj spomendan svečano obilježavaju svojim prigodnim programom.

U duhu zajedništva  i ove godine se obilježava 18. listopada - Dan kravate. Program obilježavanja Dana kravate započet će već 14. i trajati do 20. listopada, a obogatit će ga izložbe, Velika smjena straže zdruga povijesnih postrojbi s kravatom, smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije te brojne druge aktivnosti u gradu Zagrebu.

Smatra se da je izuzetno važno djecu i mlade učiti vrijednostima koje kravata posreduje, a to su ljudsko dostojanstvo, kultura uljudnosti, sklad slobode i odgovornosti, poslovna uspješnost, te duh zajedništva među ljudima i narodima. Kravatom širimo poruku o pravim i trajnim vrednotama kao dobrim temeljima budućnosti.

 

DANI KRUHA U 3. a RAZREDU

 

Datum dana kruha povezan je sa  Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

Osim toga na  danima kruha djecu se upoznaje sa biljnim vrstama određenog kraja, upoznaje ih se sa prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest. Taj dan   služi i kako bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi  njihovi vršnjaci gladni.

Ciljevi obilježavanja Dana kruha su:

  • upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)
  • približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
  • poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
  • upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima
  • upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje)
  • upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
  • upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama
  • ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

Ove godine u razredu smo obilježili Dane kruha različitim aktivnostima s ciljem kako bi učenici razvili svijest o važnosti kruha , a na kraju smo se zasladili kolačima koje su ispekle vrijedne mame i bake.

učiteljica Đurđica Kuleš

DUKATOV NATJEČAJ - VOLIM MLIJEKO

 VOLIM MLIJEKO 2018

Sedmu godinu kreativnog likovnog natječaja "VOLIM MLIJEKO!" obilježit će, vjerujemo, veseli i kreativni dječji crteži.

Ovogodišnjom temom natječaja želimo zahvaliti kravicama na mlijeku, koje dječju svakodnevicu čini veselijom i zdravijom. I zato ove godine crtamo "Kravu Šaru", najšareniju i najveseliju kravu koju djeca mogu zamisliti!

Četiri najkreativnija crteža krasit će ograničeno izdanje Dukat trajnih mlijeka u tetrapak pakiranju, koje će se na policama trgovina naći početkom 2019. godine.

Pozivamo  učenike i djecu da se u što većem broju uključe  u ovaj kreativni likovni natječaj!

IZVANUČIONIČNA NASTAVA -  PLAN MJESTA

Učenici 3. razreda odradili su izvanučioničnu nastavu iz prirode i društva Plan mjesta.Učili su što je umanjeno mjerilo, kako se na crtežu prikazuje plan mjesta i što je tumač znakova ili legenda.Nakon nastave na terenu u učionici će raditi maketu plana mjesta s najvažnijim građevinama Oriovca.

                                                                                       učiteljica Đurđica Kuleš

 

 

PROJEKTNA SKUPINA

Ove nastavne godine projektna skupina će raditi zanimljive projekte-Upoznajemo zemalje diljem svijeta. Sa svakog kontinenta odabrat ćemo nekoliko zemalja i upoznati se sa zanimljivostima o toj određenoj zemlji. Učenici će upoznati stanovništvo, gospodarstvo, prirodnu i kulturnu baštinu, državni ustroj, povijest, gradove,gastronomiju,valute raznih zemalja,jezik,zastave,te mnoge druge zanimljivosti. Jedan od najzanimljivijih koraka u projektima je kreirati turističko putovanje u zadanu zemlju.Osim toga učenici će izrađivati i zastave zemalja.Zadaci će se mijenjati ovisno o kojoj državi i kontinetu se radi.
 Ovakav obik nastave omogućuje učenicima učenje na zanimljiv način,kroz projekte,ali i postavlja temelje za buduće volonterske akcije u koje će se učenici moći uključivati tijekom godina. 
 

 

1. AKTIVNOST PROJEKTA - VELIKI LOV NA BILJKE

Prva aktivnost za učenike koji sudjeluju u ovom projektu je“ Šetnja za razmišljanje“.Učenici  tijekom šetnje promatraju staništa biljaka i životinja.Uspoređuju dva različita staništa,bilježe koliko su vrsta biljaka našli, sakupljaju  biljke,te upoznaju pojmove mikro i makro stanište.Učenici su naučili kako znanstvenici širom svijeta koriste primjere poznatih vrsta biljaka kako bi saznali jesu li otkrili neku novu vrstu , postoje li biljke koje su se tijekom vremena mijenjale ili nestale. Šetnja za razmišljanje pomaže razvijanju vještine kritičkog promišljanja. Ovaj projekt je pokrenut u znak sjećanja na velikog Charlesa Darwina ,engleskog znanstvenika i prirodoslovca,autora prve teorije evolucije.Darwin je imao kružnu,pijeskom prekrivenu vrtnu stazu kojom je šetao i to mu je pomagalo u njegovim otkrićima.Dokazano je kako hodanje i kretanje stimulira misli,te pomaže osobi da se osjeća uključeno i fokusirano.Pruža mogućnost za tiho razmišljanje.

Projekt ima jako uporište u nastavnom planu i programu i mnoge međupredmetne povezanosti; Hrvatski jezik-vođenje bilješki o terenskom radu i istraživanju; Matematika-rukovanje brojčanim podacima koji se skupljaju u istraživanju; Priroda i društvo- usporediti način života nekada i danas; Zdravsteveni odgoj- biljke kao hrana; Likovna kultura- izrada slikovnice „Velikog lova na biljke“; Tjelesna i zdravstvena kultura- plesovi koji se temelje na radu mornara sa broda C. Darwina; Glazbena kultura- pjevanje mornarskih pjesama,slušanje zvukova iz prirode; Građanski odgoj-važnost biljaka za život na zemlji.

U sklopu „Šetnje za razmišljanje“ odradili smo i prvi zadatak projekta „Razglednice moga kraja“.Napravili smo jesenske fotografije koje ćemo kasnije slagati u kolaž fotografija kroz sva godišnje doba.

                                                                                                     učiteljica Đurđica Kuleš

 

 učiteljica Đurđica Kuleš

 

 

                                                                                           

 

 

 

TražilicaKalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

 

Rasti kao stablo

Likovni kutak


Letak za učenike osmih razreda_2017

Karijera.hr

 


Plan upisa u prvi razred


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Koliko imaš prijatelja na facebooku?Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Edukacija

Zabava

Ostali linkovi


 

Stranica je posjećena
free hit counter
puta.

 

 

 

preskoči na navigaciju