preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

       RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA

 

 
 
 
 
 
Priloženi dokumenti:
PN MS RAZREDI NOVO.pdf

 
Povijest škole

             Centralna Osnovna škola u Oriovcu osnovana je 28. travnja 1961. godine za sela i naselja Brodski Stupnik, Stari Slatinik, Gornji Andrijevci, Rižino polje, Jelik i Lovčić. Tada je u svom sastavu imala i područna odjeljenja Brodski Stupnik, Stari Slatinik, Gornji Andrijevci, „Rižino polje“, „Jelik“ i Lovčić. Odluku o osnivanju donio je narodni odbor općine Oriovac.

            Od 1.rujna 1968. godine PŠ Slavonski Kobaš s odjeljenjima od 1. do 8. razreda je u sastavu OŠ Oriovac na temelju odluke od 5. srpnja 1968. godine koju je donijela Skupština općine o mreži osnovnih škola na području općine Slavonski Brod, a u sastavu Osnovne škole pored navedenih nalaze se kao područne škole još i PŠ Lovčić s odjeljenjem od 1. do 4. razreda i PŠ Živike s odjeljenjem od 1. do 4. razreda.

                               

          OŠ Oriovac preseljena je od 1980. godine na novu adresu - Frankopanska 97, a od 1990. nosi ime dr. Stjepana Ilijaševića.

Stjepan Ilijašević rodio se u  Oriovcu 1. siječnja 1814., a umro je u Varaždinu 3. siječnja 1903. godine. Gimnaziju je završio u Požegi, filozofiju u Zagrebu, a teologiju s doktoratom u Budimpešti. Napisao je prvo pedagoško djelo za odgajanje djece na hrvatskom jeziku izdano 1850. u Zagrebu pod nazivom Obuka malenih.

              Stjepan Ilijašević govori o velikoj vrijednosti učiteljskog poziva i odgajateljskog rada, pri tome misli na svećenike, učitelje i roditelje. Ističe da je potrebna volja i odgovarajuća znanja za taj posao. Opisujući učitelja, navodi više zadataka u njegovu radu. Učitelj bi trebao rasvijetliti dječji um, treba biti zaljubljen u svoj posao i trpeljiv prema djeci. Učitelj bi svojim ponašanjem trebao biti uzor, biti vedre i blage naravi. Trebao bi se stalno obrazovati, učenike odgajati u ljubavi prema Bogu, sudjelovati u cjelokupnom životu oko sebe - biti javni radnik čime bi stekao zahvalnost i poštovanje ljudi i svoje okoline.

        Opširno govori o osobinama dobrih pitanja i učenikovih odgovora, zalaže se za aktivniju ulogu učenika u nastavi. Smatra vrlo poželjnim da učenici postavljaju pitanja učitelju.
Protiv je učenja napamet onog što se prethodno dobro ne razumije.

      Ističe da um i srce treba zajedno obrazovati, potkrepljujući to i tvrdnjom da ništa ne može biti u srcu što prije nije bilo već u umu.

     Zanimljiva je njegova pjesma “ Gombanje” u kojoj se deklarira kao pristalica fizičkog odgoja oko kojeg se vodila rasprava treba li ga uvesti kao obvezan predmet u školi ili ne.

Stjepan Ilijašević svoj smrtni prah ostavio je na zagrebačkom Mirogoju, a njegov duh utkao se u hrvatsku  povijest.

                                                             

                                                              Slika: MŠ Oriovac

                            

                                                     

                                                   Slika: PŠ Slavonski Kobaš

                            

 

                                                     Slika: PŠ Brodski Stupnik

                            
TražilicaKalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

 

Korisni linkovi
Edukacija

Zabava

Ostali linkovi

preskoči na navigaciju